Katter som förekommer i media

Katter som blivit framgångsrika

Hundar må vara människans bästa vän, men vi får heller inte nog av katter. De lever bekymmerslösa liv och är samtidigt starka karaktärer. Kanske är det just därför vi tagit flera katter från tv och film till våra hjärtan. Några av de mest kända katterna är Gustaf, Tom, Fritz, Tardar Sauce och mästerkatten i stövlar.

Katten Gustaf gjorde debut 10 juni 1978. Serien vill endast vara underhållande och undviker därför ämnen som exempelvis politik. Istället är några ämnen återkommande – Gustafs födelsedag, att Jon uppmanar Gustaf att banta, att Gustaf slår ihjäl spindlar och att Gustaf äter lasagne. De rollfigurer som fyller serien är förutom Gustaf, Ådi, Jonathan ”Jon” Arbuckle, Arlene, Nermal, Irma, Liz och Doc boy. Serien har givits ut i Sverige sedan 1984.

Tom är ena halvan av Tom och Jerry som sändes första gången redan 1940. Tom är katten som jagar musen Jerry utan att fånga honom. Den första kortfilmen med Tom och Jerry heter Tom får sparken och blev Oscarsnominerad. Till en början var Tom och Jerry bara ett tillfälligt projekt, men eftersom succén inte lät vänta på sig fortsatte Tom och Jerry att leva vidare. Karaktärerna är Tom, Jerry, Spike, Tyke, Toms gäng, ägaren och Tuffy.

Katten Fritz är en långfilm från 1972 och regisserad av Ralph Bakshi. Filmen är baserad på den tecknade serien med samma namn av Robert Crumb. Katten Fritz blev barnförbjuden i USA. Det förekommer nämligen inslag av droger, sex, våld och är genomgående samhällskritisk. Två år senare kom uppföljaren Katten Fritz nio liv.

Tardar Sauce, mer känd som The Grumpy Cat, är ett Internetfenomen. Tardar Sauce ser mycket grinig ut, vilket kattens ägare förklarar beror på dvärgväxt. Mest troligt är det Internets mest kända meme som genererat över en halv miljard kronor, och förmodligen summor som sträcker sig långt bortom det. Det är ett tydligt exempel på hur katter slår igenom i media.

Mästerkatten i Stövlar är en folksaga. Den gavs ut redan 1634 och 1697 och fanns även med i den allra första upplagan av bröderna Grimms sagor. Den har dessutom filmatiserats flertalet gånger, första gången 1922 och senast 2011. I den ursprungliga handlingen ärver tre bröder sin far. Den yngste av bröderna ärver en katt, medan den äldsta brodern ärver kvarnen. Eftersom katter är luriga djur lyckades katten övertala sin ägare att inte göra honom till handskar, utan istället investera i ett par stövlar till honom. Det slutar sedan med att den yngste brodern gifter sig med kungens dotter. Det är således en symbolisk berättelse på många sätt.

katter