Kattuppfödning och vad du bör tänka på

Kattuppfödning och ansvaret som vilar på kattuppfödares axlar

Kattuppfödning ger mycket glädje men innebär framför allt ett stort ansvar. Innan du tar dig an rollen som kattuppfödare bör du fundera huruvida du har den tid som krävs. Kattuppfödning är tidskrävande både innan och efter kattungarna blivit till, inte minst i form av pappersexercis.

Att vara kattuppfödare innebär ett stort ansvar för rasens utveckling. Därför bör du grundligt undersöka din avelshona eller avelshane efter defekter, det kan handla om exempelvis färgfel och navelbråck. Om du väljer att avla på en katt med någon defekt, om än liten, innebär det ett steg tillbaka för rasen. Därför ska du med noggrannhet välja vilken katt som ska bli din avelshona eller avelshane. Rådslå gärna med andra uppfödare och ta till dig av deras erfarenheter.

Du är tvungen att vara medlem i en kattklubb för att kunna registrera en kull kattungar. Om du medlem i SVERAK behöver du inte registrera din kull med stamnamn, är du däremot IDP är du tvungen att registrera ett stamnamn innan du tar en kull. Sedan finns det några riktlinjer för stamnamn du måste förhålla dig till när eller om det blir aktuellt.

Kontakta gärna din uppfödare när du ska hitta en lämplig hane eller hona att avla på. Gå gärna igenom registret tillsammans för att hitta någon som lämpar sig. Stirra dig dock inte blind på den specifika avelshonan eller hanen, utan analysera hela stamtavlan. Kattuppfödning kräver stor tillgivenhet och många timmars arbete per dag. Det är en livsstil och du kan aldrig räkna med att vara ledig i vanlig bemärkelse.

Det kostar 200 kronor att registrera en kattunge i SVERAK. De måste dessutom veterinärbesiktigas och vaccineras innan de är redo för leverans. Du bör även anteckna en försäkring som skyddar mot komplikationer som kan uppstå vid förlossning och dräktighet, en del försäkringar täcker dessutom om katten har problem med att bli dräktig.

Kom ihåg att du ansvarar över dina kattungar. Var mån om att de kommer till ett bra hem. Undvik att sälja kattungar per telefon av denna anledning, utan bestäm en träff med den som är intresserad.

kattuppfödning